in

Volumul lucrărilor de construcții a crescut

Volumul lucrărilor de construcții a crescut, ca serie brută, cu 22,3%, în primele cinci luni ale anului, iar ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, cu 23,7%, față de aceeași perioadă din 2019, a anunțat miercuri Institutul Național de Statistică (INS).

”În luna mai 2020, volumul lucrărilor de construcții a crescut față de luna precedentă, ca serie brută, cu 7,9%, iar ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitatea scăzut cu 2,2%. Față de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul lucrărilor de construcții a crescut, atât ca serie brută, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, cu 11,7%, respectiv cu 14,3%. În perioada 1 ianuarie-31 mai 2020, față de perioada 1 ianuarie-31 mai 2019, volumul lucrărilor de construcții a crescut, ca serie brută, cu 22,3%, iar ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, cu 23,7%”, informează INS. În luna mai, comparativ cu aprilie, volumul total al lucrărilor de construcții a crescut, ca serie brută, cu 7,9%, creștere evidențiată la lucrările de întreținere și reparații curente (+8,8%), lucrările de construcții noi (+7,9%) și la lucrările de reparații capitale (+6,1%). Pe obiecte de construcții, seria brută indică majorări astfel: construcțiile inginerești (+9,1%), clădirile nerezidențiale (+7,8%) și la clădirile rezidențiale (+5,4%). Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, volumul total al lucrărilor de construcții a scăzut cu 2,2%, scădere evidențiată la lucrările de reparații capitale (-8,1%), lucrările de construcții noi (-2,3%) și la lucrările de întreținere și reparații curente (-1,4%), scrie News.ro.

Pe obiecte de construcții, seria ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate arată creșteri ale volumului clădirilor nerezidențiale și clădirilor rezidențiale cu 1,9%, respectiv cu 1,6%, dar și o reducere avolumului lucrărilor de construcții inginerești cu 5,9%. În luna mai 2020 comparativ cu mai 2019, volumul total al lucrărilor de construcții, ca serie brută, a crescut cu 11,7%. Pe elemente de structură au fost înregistrate creșteri la volumul lucrărilor de reparații capitale (+58,7%) și al celor de întreținere și reparații curente (+39,1%). Lucrările de construcții noi au scăzut cu 1,5%. Pe obiecte de construcții, seria brută evidențiază creșteri ale volumului lucrărilor de construcții inginerești (+26,4%) și clădirilor rezidențiale (+12,0%).

Volumul lucrărilor de construcții la clădirile nerezidențiale a scăzut cu 6,7%. Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcții a crescut cu 14,3%. Pe elemente de structură s-au înregistrat creșteri astfel: lucrările de reparații capitale (+62,5%), lucrările de întreținere și reparații curente (+39,7%) și la lucrările de construcții noi (+2,6%). Pe obiecte de construcții, seria ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate indică creșteri ale volumului lucrărilor de construcții inginerești (+32,6%) și clădirilor rezidențiale (+13,0%). Volumul lucrărilor de construcții la clădirile nerezidențiale a scăzut cu 3,9%.

În primele cinci luni, comparativ cu perioada similară din 2019, volumul total al lucrărilor de construcții, ca serie brută, a crescut cu 22,3%. Pe elemente de structură au avut loc creșteri la lucrările de reparații capitale (+58,5%), lucrările de întreținere și reparații curente (+58,1%) și la construcțiile noi (+9,1%). Pe obiecte de construcții, ca serie brută, au avut loc creșteri astfel: lucrările de construcții inginerești (+39,7%), clădirile rezidențiale (+19,2%) și la clădirile nerezidențiale (+4%). Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, volumul total allucrărilor de construcții a crescut cu 23,7%, creștere reflectată în volumul lucrărilor de întreținere și reparații curente (+63,6%), al lucrărilor de reparații capitale (+50,2%) și al lucrărilor de construcții noi (+11,2%). Pe obiecte de construcții, seria ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate evidențiază creșterea volumului construcțiilor inginerești (+39,4%), clădirilor rezidențiale (+19,8%) și al clădirilor nerezidențiale (+8,4%).