in

Riscurile pe piața imobiliară, în viziunea BNR

Riscurile afacerilor pe piața imobiliară au crescut ca urmare a izbucnirii pandemiei de Covid-19, după cum apreciază specialiștii Băncii Naționale a României, într-un raport privind stabilitatea financiară.

Aceste riscuri sunt determinate de contracția puternică a cererii ca urmare a scăderii veniturilor și a majorării incertitudinii privind veniturile viitoare. De asemenea, s-au redus atât investițiile, cât și tranzacțiile imobiliare pe fondul creșterii aversiunii la risc a investitorilor.

Totodată, a crescut riscul de credit pentru împrumuturile ipotecare și pentru cele acordate firmelor din sectoarele construcții și imobiliar. Diminuării încasărilor (inclusiv datorită măsurilor de amânare a plății chiriilor pentru IMM), diminuarea și chiar încetarea activității economice a firmelor de construcții și imobiliare conduc la creștere riscului de lichiditate și solvabilitate. Parțial, aceste riscuri au fost compensate de facilitățile de suspendare a ratelor și de programele guvernamentale pentru susținerea companiilor.

Cerere de locuințe

Efectele declanșării crizei Covid-19 asupra cererii de locuințe au fost vizibile cu precădere în ultimele două decade ale lunii martie. Au fost înregistrate scăderi ale cererii de circa 70% și ale ofertei cu până la 60 % comparativ cu începutul lunii. Însă, o revenire graduală a interesului pentru achiziția de locuințe s-a resimțit după data de 30 martie. Numărul tranzacțiilor imobiliare s-a menținut constant la nivel național în perioada mai 2019 – aprilie 2020 față de aceeași perioadă a anului precedent, înregistrându-se creșteri la nivelul județelor București (+ 2%) și Cluj (+19%).

Cu toate acestea, numărul tranzacțiilor este așteptat să se diminueze semnificativ în al doilea trimestru al anului ca urmare măsurilor impuse pentru combaterea pandemiei Covid-19. În ceea ce privește oferta, semnalele sunt mixte. Activitatea sectorului imobiliar rezidențial este de așteptat să fie afectată de măsurile de prevenire a pandemiei impuse în cursul lunii martie. Suprafața utilă aferentă autorizațiilor de construcție pentru clădiri rezidențiale acordate în perioada mai 2019 – aprilie 2020 a fost în scădere cu 5 % comparativ cu anul precedent, în timp ce indicele activității de construcții rezidențiale a avut o creștere medie de 22 % în primul trimestru al anului 2020, în termeni anuali. De asemenea, numărul locuințelor terminate în primul trimestru a crescut cu 17 % în termeni anuali, după maximul istoric atins în anul 2019 (67.500 de locuințe). Evoluția a fost datorată în mod predominant segmentului urban, acestea reprezentând 65 %ă din locuințele nou livrate. Prin urmare, locuințele noi au reprezentat 59 % din tranzacțiile imobiliare rezidențiale încheiate în perioada mai 2019- aprilie 2020.