in

Numeroși jucători imobiliari susțin că GTC se pregătește să iasă din România

Numeroși jucători de pe piața imobiliară locală au informat că Globe Trade Centre (GTC), unul dintre cei mai vechi dezvoltatori locali, se pregătește să iasă de pe piața românească, pe care deține proprietăți evaluate la peste 200 milioane euro. Reprezentanții GTC spun că nu există o strategie pentru vânzarea activelor din România. Unele surse spun că gigantul american Lone Star a lansat vânzarea tuturor activelor imobiliare deținute de GTC în România cu puțin timp înainte de a vinde pachetul majoritar de acțiuni către Optima Investment, administratorul fundațiilor create de Banca Națională a Ungariei. Modificarea de acționariat a fost definitivată recent, într-una dintre cele mai mari tranzacții imobiliare ale acestui an la nivelul Europei Centrale.

Reprezentantul Optima Investment, Gyöngyi Bujdosó, a declarat că „suntem mulțumiți de strategia GTC din trecut. Altfel, nu suntem în postura de a comenta zvonuri cu privire la operațiunile GTC“. Małgorzata Czaplicka, director de relații cu investitorii în cadrul GTC, a declarat că „nu există nicio strategie de a vinde activele din România“.

Valoarea activelor imobiliare care generează de venituri deținute de GTC în România este de 190 milioane de euro și reprezintă 10% din întregul portofoliu al companiei, la care se adaugă terenurile pentru construcții cu o valoare totală de 15,2 milioane de euro, potrivit celui mai recent raport financiar al companiei.

Cel mai valoros activ din România și unul dintre cele mai valoroase la nivel de grup, este complexul City Gate din fața Romexpo, care se ridică la 142 milioane euro.

La ora actuală, gradul de ocupare al celor două turnuri este de 95%, iar chiria medie lunară practicată este de 19,2 euro/metru pătrat.

Sub acționariatul Lone Star, GTC a investit 51,5 milioane euro în achiziția de clădiri de birouri mai vechi din București, ceea ce face mai grea o vânzare la pachet cu City Gate.

GTC a achiziționat clădirile de birouri Premium Plaza și Premium Point, din apropierea Pieței Victoriei, de la grupul bancar Volksbank, la un preț de 32 milioane euro. Investitorul a mai achiziționat și clădirea Cascade Office Building de la Adval Properties pentru 9 milioane euro.

Cele 5 proprietăți funcționale ale companiei au o suprafață de 67.000 de metri pătrați. GTC mai pregătește construcția unui complex de birouri, în apropiere de City Gate, cu o suprafață comercială de circa 50.000 metri pătrați, care prespune un cost de dezvoltare de aproape 130 milioane de euro.

Calculele GTC arătau că acest complex ar genera un venit anual din închiriere de 10 milioane de euro, la un randament de dezvoltare de 7,8%.

GTC a fost preluată în 2013 de fondul american Lone Star, care a impus vânzarea tuturor activelor neperformante. Astfel, rețeaua de patru mall-uri Galleria din Arad, Piatra Neamț, Suceava și Buzău, plus două terenuri destinate construcției de mall-uri Galleria în Bistrița și București au fost vândute cu circa 25 milioane euro, marcând pierderi de zeci de milioane de euro.

GTC este unul dintre cei mai importanți dezvoltatori din România. Compania a construit primele clădiri moderne de birouri din București, respectiv America House și Europe House, City Gate, mall-urile Galleria Arad, Piatra Neamț, Suceva și Buzău, și ansamblurile rezidențiale Rose Garden și Felicity din București. Stocul de proprietăți de birouri scoase la vânzare devine tot mai mare cu companii precum NEPI Rockcastle, Skanska, Portland Trust, Atenor, River Invest, Revetas și, mai nou, GTC, în căutare de cumpărători pentru clădirile lor.

Sursa foto: Popp-si-asociatii.ro