in ,

ANALIZĂ: Pandemia şi munca de acasă schimbă preferinţele clienţilor din rezidenţial

Epidemia de Coronavirus ne-a fortat sa ramanem in case in ultima perioada perioada, iar precautiile raman la ordinea zilei dupa 15 mai, data la care autoritatile au anuntat masuri de relaxare. Cu toate acestea, atentia cumparatorilor pentru anunturile imobiliare nu a fost afectata foarte tare, ci din contra. Iar munca de acasa se pare ca joaca cel mai important rol in schimbarea preferintelor potentialilor cumparatori!
Portalul imobiliar Titirez.ro a urmarit cu atentie comportamentul utilizatorilor sai si a identificat schimbari importante in cautarile online ale acestora, atentia migrand de la apartamentele cu 2 si 3 camere (care pana nu demult erau in topul preferintelor userilor) la case cu 3-4 camere.
Astfel, la o analiza rapida a datelor Titirez.ro – unul dintre cele mai cunoscute portaluri imobiliare din Romania – in ultimele 2 luni s-a inregistrat o crestere spectaculoasa a cautarilor de case si vile, in toate regiunile din tara. De asemenea, cele mai accesate anunturi individuale sunt cele pentru case de vanzare.
Incepand cu 15 martie – perioada in care izolarea la domiciliu a devenit norma, interesul utilizatorilor platformei Titirez.ro s-a directionat brusc spre categoria Vanzari Case – Vile. Drept exemplu, in prima parte a lunii martie, cautarile legate de garsoniere si apartamente de 2 camere (inchirieri/vanzari) inca erau predominante, ceea ce sugereaza o schimbare rapida a preferintelor cumparatorilor dupa instalarea carantinei. Acest trend a continuat si in lunile aprilie si mai, cand anunturile pentru case si vile au fost cele mai populare in randul utilizatorilor.
Care sunt zonele preferate de cei care isi cauta casa in aceasta perioada?
Printre bucuresteni, observam o crestere evidenta a interesului pentru zonele adiacente Capitalei, in special din partea de vest a orasului. Cele mai accesate anunturi din ultimele doua saptamani se refera la proprietati din Domnesti, Gulia, Joita, Ciorogarla sau Otopeni. Zona CUG este preferata de ieseni, in timp ce Someseni este un cartier cautat in Cluj – Napoca. Multe dintre anunturile din aceste zone au inregistrat mii de accesari in cateva zile.
Un trend interesant este preferinta pentru localitatile mai indepartate de Bucuresti, raportat la perioadele anterioare. Astfel, majoritatea interogarilor directioneaza fie spre localitati din vestul orasului, cu acces rapid spre autostrada A1 (Dragomiresti, Domnesti, Joita, Gulia, Bacu, Ciorogarla) sau spre localitati din nord, cu acces direct spre autostrada Bucuresti – Ploiesti sau spre DN1 (Stefanesti, Snagov, Silistea Snagovului, Corbeanca).
Ce tipuri de case se cauta?
Observam orientarea spre case de 3-4 camere, la preturi accesibile (60-80.000 euro), cu o curte libera de macar 50 mp si situate in zone linistite, din jurul marilor orase. Cele mai populare proprietati de pe portalul Titirez.ro in aceasta perioada au inserate video 3D, randari 3D sau tururi 360°, care s-au dovedit factori foarte importanti in prezentarea proprietatilor in timpul starii de urgenta si nu numai.
Clienti calificati
Pana nu de mult, turismul imobiliar era la ordinea zilei. Existau multe cereri de oferta si vizionari in multe locatii, insa multe dintre acestea nu se concretizau. Motivul? Exista o gama larga de potentiali clienti care vizionau proprietati pe care nu si le permiteau sau pentru care bancile nu le acordau sumele de bani solicitate.
In acest moment, clientii care cauta locuinte pentru cumparare si care merg la vizionari sunt clienti decisi sa isi achizitioneze o proprietate si care dispun de fonduri proprii sau sume de avans mai mari, in cazul creditelor ipotecare.
Interes in crestere
In portalul imobiliar Titirez.ro, la nivel de Bucuresti, s-a inregistrat o crestere a interesului potentialilor cumparatori cu aproximativ 30% mai mare pentru proprietati in valoare de 120.000 – 300.000 Euro, in general case sau apartamente care dispun de curte proprie. In localitatile de pe langa Capitala, interesul depaseste 50%, fiind influentat atat de ponderea din ce in ce mai mare a anunturilor de case din aceste zone, cat si de faptul ca romanii cauta spatii mai mari, curti si aer curat.
La nivel de continut, ponderea anunturilor imobiliare care vizeaza case/vile a crescut cu o pondere de cel putin 100% la nivelul localitatilor de pe langa marile orase din Romania.
WFH – Work from home – noul trend care devine “lege” in preferintele potentialilor cumparatori
Este clar ca epidemia de Coronavirus si toate schimbarile prin care am trecut in ultimul timp, de la lucratul de acasa pana la timpul indelungat petrecut alaturi de familie, ne-a facut sa ne revizuim preferintele de locuire. Se cauta din ce in ce mai mult proprietati mai mari, ideal cu putina curte, situate in zone linistite si curate din apropierea oraselor. Se cauta mai degraba un camin care sa ne fie confortabil pe termen lung, nu doar o locuinta care sa ne aduca cat mai aproape de centrul agitat al metropolelor, iar aceste optiuni vor ramane in vederea cumparatorilor mult timp de acum incolo.
Marea majoritate a companiilor au apelat la WFH pentru angajatii lor. Acestia au nevoie de spatiu dedicat pentru a putea lucra de acasa, pentru a-si tine toate echipamentele necesare in buna desfasurare a activitatii. Astfel incat, in urma unei legaturi stranse cu agentii imobiliari colaboratori ai Titirez.ro care nu si-au sistat activitatea in perioada de urgenta, Titirez.ro a conturat existenta unei cereri ridicate din partea angajatilor care lucreaza de acasa pentru a-si gasi locuinte mai mari, cu cel putin o camera in plus fata de ceea ce aveau deja. De asemenea, tendintele sunt spre duplexuri, case insiruite sau individuale si apartamente cu gradina interioara existente la distante nu foarte mari fata de sediile companiilor. Interesul pentru apartamente de 3 si 4 camere, situate la etaje superioare, a scazut considerabil in aceasta perioada.
“Work from home nu va fi o tendinta, ci din punctul meu de vedere se concretizeaza ca fiind o certitudine de acum incolo. Companiile au constatat ca angajatii isi pastreaza eficienta, comunicarea are loc destul de facil prin intermediul platformelor de comunicare video si streaming, iar costurile pot fi reduse semnificativ. Pandemia si masurile restrictive au afectat o buna parte din companii, iar managementul costurilor va fi cel putin pentru urmatoarele 12 luni cea mai importanta parte, iar facilitatea pentru a lucra remote este una binevenita atat pentru angajati, cat si pentru companie in sine. Multe firme au anuntat deja ca WFH se prelungeste cel putin pana in septembrie pentru angajatii care isi doresc acest lucru. Din punct de vedere al tendintelor imobiliare acest lucru poate inseamna o crestere foarte mare a interesului catre locuinte mai mari, cu cel putin o incapere in plus care sa joace rolul de birou. Astfel, angajatul isi poata desfasura activitatea linistit, fara a fi perturbat de ceilalti membri ai familiei, in timpul programului de munca.”, a declarat Costina Petrescu, CEO Titirez.ro.
Titirez.ro este unul dintre cele mai cunoscute portaluri imobiliare din Romania si are o vechime de 10 ani. De-a lungul timpului, portalul si-a extins capacitatea ingloband mai multe site-uri nisate pe imobiliare, este completat de un CRM imobiliar si de o agentie de marketing si publicitate nisata pe real estate.