in

TeraPlast: „Fabricile noastre sunt operaționale și ne adaptăm condițiilor actuale”

Compania TeraPlast mizează că până la finalul anului, în pofida așteptatei deteriorări a condițiilor economice, va realiza afaceri la un nivel similar celui din 2019. TeraPlast Bistrița (TRP) a realizat în primul trimestru venituri din contractele cu clienții de 208,94 milioane lei, în urcare cu 19,64% față de cele de 174,64 milioane lei din intervalul similar al anului precedent. Cea mai bună dinamică, de peste 28%, s-a înregistrat chiar la firma-nucleu TeraPlast, beneficiară a dinamicii bune a lucrărilor din infrastructură. „Fabricile noastre sunt operaționale și ne adaptăm condițiilor actuale”, a declarat Ioana Birta, director financiar al Grupului TeraPlast cu trimitere la epidemia de coronavirus care a blocat parte importantă a economiei românești.

„Este prematur în acest moment să estimăm impactul pe care îl va avea asupra business-ului criza economică ce va urma, însă avansul pe care îl înregistrăm după primul trimestru ne indică o posibilă închidere a anului 2020 la un nivel similar cu cel din 2019.”

Compania a inaugurat într-o ceremonie desfășurată online luna trecută noua fabrică  de țiglă metalică a Wetterbest investiție de 4,5 milioane euro, iar participarea acționarilor la profit este printr-o majorare de capital de 40,54 milioane lei în care acționarii ar urma să primească o acțiune gratuită la fiecare 3,3 titluri deținute, conform propunerii din convocatorul pentru Adunările Generale ale Acționarilor de săptămâna viitoare. CITEȘTE ȘI Acționarii Bermas aprobă dividendul cu randament de 6%. Data plății, mutată pentru luna august Activele totale ale grupului erau la data de 31 martie de 735,96 milioane lei, în creștere cu 6,14% față de cele de 693,38 milioane lei de la sfârșitul anului trecut. În același interval de raportare, datoriile totale s-au majorat cu 8,73%, la 453,66 milioane lei, de la 417,23 milioane lei. TeraPlast, promovată recent ca a 17-a companie din structura indicelui reprezentativ BET, a fost adusă la cota Bursei de Valori București în vara anului 2008, în pragul șocului financiar care a condus la căderea băncii americane de investiții Lehman Brothers, iar acționarul majoritar Dorel Goia recunoștea nu demult că „majoritatea lucrurilor bune s-au întâmplat după listare”. La ultimul preț de piață, de 0,2800 lei/acțiune, capitalizarea bursieră a societății se ridică la 374,58 milioane lei (77,45 milioane euro).