in ,

ASTALDI (Covid-19): Planul de concordat preventiv, aprobat de 58% din creditori

Managerii grupului italian Astaldi anunta printr-un comunicat ca, la data de 9 aprilie 2020, pe fondul pandemiei de Covid-19 (coronavirus), care a afectat grav Italia, dar si alte state din intreaga lume, a avut loc adunarea creditorilor (cu proceduri de lucru online, la distanta), prezidata de judecatorul desemnat de Curtea de la Roma, Angela Coluccio.
„Pe baza voturilor exprimate pana la ora 18.00, propunerea de salvgardare propusa de Astaldi si convenita cu Salini Impregilo, ca prim pas pentru restructurare (compozitie cu creditorii prin continuitatea activitatii – concordato preventivo in continuità aziendale) a fost aprobata. Aceasta propunere a intrunit voturi pentru in proportie de 58,32% din partea creditorilor cu drept de vot, depasindu-se astfel numarul minim majoritar de voturi, necesar in vederea aprobarii planului. Creditorii Astaldi care nu si-au exprimat votul pana la data de 9 aprilie 2020 pot sa-si exercite acest drept timp de 20 de zile (deci, pana la 29 aprilie 2020 inclusiv), conform prevederilor art. 178 din Legea italiana a insolventei, iar in acest sens vor transmite un e-mail la adresele cp63.2018roma@pecconcordati.it (adresa certificata) sau creditori@cpastaldi.com (adresa obisnuita). De asemenea, dreptul de vot se poate exercita prin fax, la numarul +390687817060 sau prin telegrama/ scrisoare adresata biroului Astaldi, in atentia lui Enrico Proia, via Emanuele Gianturco n. 6 – 00196 Roma”, se mai arata in comunicatul grupului”, este menţionat în comunicat.
Astaldi isi rezerva dreptul de a dezvalui rezultatul final al votului dupa publicarea minutelor pe care puterea judiciara implicata in procedura de compozitie la va elabora in limitele temporale legale si conform procedurilor prevazute de lege.
Aprobarea procedurii de compozitie cu creditorii (concordat preventiv) reprezinta – dupa cum explica managerii Astaldi – un pas crucial pe calea pe care compania doreste s-o urmeze, dupa mai mult de doi ani, in vederea restructurarii grupului Astaldi. De asemenea, este un prim pas pentru integrarea in „Progetto Italia”, care constituie planul initiat de Salini Impregilo de a crea o mare corporatie italiana specializata in domeniul infrastructurii – si anume platforma „WeBuild”.
Anuntul a fost publicat dupa ce, anterior, la 19 martie a.c., in pofida pandemiei de coronavirus, Astaldi a informat ca a semnat contractul de vanzare a intereselor sale financiare legate de concesiunea constructiei si operarii celui de-al treilea pod peste Bosfor (Autostrada Marmara-Nord), care de altfel a creat problemele privind dificultatile de plata a creditorilor. Memorandumul de intelegere a fost incheiat astfel cu IC Ictas Sanayi ve Ticaret AS (Turcia) si presupune vanzarea totala a drepturilor si obligatiilor ce rezulta din concesiune contra sumei nete de 315 milioane USD, din care o parte se va folosi pentru achitarea datoriei anterioare pe care Astaldi o are catre Ictas, iar alta parte (circa 142 de milioane de euro) va reveni altor creditori ai Astaldi din Turcia, carora Ictas le va achita direct datoria pe care o detin fata de Astaldi, in limita sumei respective.
De asemenea, la inceputul anului in curs (ianuarie-februarie), pana in momentul declansarii pandemiei de Covid-19, mai precis la 10 februarie a.c., comisarii judiciari Vincenzo Mascolo, Enrico Proia si Piergiorgio Zampetti au finalizat si pus la dispozitia tuturor celor interesati un raport amplu despre situatia actuala a grupului Astaldi, elaborat potrivit prevederilor art. 172 din Legea italiana a insolventei si falimentului.
Conform raportului, datoriile Astaldi catre terti, identificate pana in prezent de-a lungul procedurii de compozitie cu creditorii, insumeaza 3.722.551.984,47 euro, din care 2.125.047.481,13 reprezinta datoriile catre banci si detinatorii de obligatiuni (tip „bond”), emise de Astaldi. Tot in cadrul raportului, cei trei experti judiciari atrag insa atentia ca planul de salvgardare, cu estimarile de rigoare, se bazeaza pe omologarea (implementarea) concordatului preventiv pana cel tarziu la data de 31.03.2021, in caz contrar toate prognozele privind plata datoriilor in varianta convenita cu principalii creditori devenind hazardate. In plus, mai trebuie subliniat ca la data elaborarii raportului, ca de altfel si in prezent, nu era si nu este posibila o evaluare a efectului pe care pandemia de Covid-19 o va avea nu numai asupra Astaldi, ci si asupra Salini Impregilo, care urmareste crearea si mentinerea pe piata a gigantului specializat in infrastructura „Progetto Italia.