in ,

Piața de real estate din România rămâne efervescentă, cu mult potențial și oportunități multiple

Interviul este realizat cu Claudiu Bisnel, Managing Partner la Brisk Group

Ce așteptări simțiți că are piața în acest moment de la companiile de construcții/companiile de dezvoltare imobiliară? Ce face Brisk Group pentru a le răspunde?
În contextul global, relațiile comerciale internaționale mai puțin favorabile au efect asupra creșterii economice a Europei,cu impact negativ asupra exporturilor Europene, cu predilecție asupra pieței de producție și cu efecte asupra pieței de servicii. Cu toate acestea, piața muncii este foarte stabilă, cu creșteri salariale pe care le resimțim în mai multe țări europene, printre care și România, ce asigură sectorul de consum din Europa.

Vizând piața de real estate din România, aceasta rămâne efervescentă, cu mult potențial și oportunități multiple. „Jucătorii“ sunt din ce în ce mai maturi, fie că e vorba de clienți, furnizori de servicii sau constructori, iar proiectele sunt din ce în ce mai complexe și ambițioase. Datorită politicii băncilor centrale, dobânzile rămân accesibile, iar cu toate că yield-urile la nivel european au atins un plafon, România rămâne foarte atractivă din perspectiva investițiilor, situându-se peste media plafonului european.

În contextul general/global, mai este de menționat aspectul sustenabilității. Construirea și operarea clădirilor contribuie cu circa 40% din emisia gazelor cu efect de seră la nivel global. În acest sens, sprijinit prin legiferare și presiuni sociale, observăm un trend pozitiv vizând prezența proiectelor verzi (green). Observăm o calibrare atât a dezvoltatorilor,
cât și a supply chain-ului în acest sens. The new norm is SUSTAINABLE and GREEN!

Vizând proiectele în care suntem implicați, fie că este vorba de sectorul rezidențial, retail, industrial sau office, notăm prezența în piață a mai multor proiecte complexe, sustenabile, calitatea produsului fiind în continuă creștere, acest lucru fiind în strânsă legătură cu maturizarea pieței.

În același timp, observăm o creștere a pieței de real estate și în alte locații, față de polii tradiționali de dezvoltare precum București, Cluj, Timișoara. În acest moment, livrăm proiecte pentru clienții noștri în locații precum Brașov, Ploiești, Constanța, Târgoviște, Iași, Bacău etc. Acesta fiind un indicator pozitiv pentru piața de real estate – există cerere.

Brisk Group răspunde acestei evoluții așa cum a făcut-o întotdeauna, prin dedicație, profesionalism și servicii la cel mai ridicat nivel de calitate, fie că vorbim de Project, Cost și Construction Management sau, în celălalt spectru, vizând serviciile noastre de Development Monitoring (Lenders Supervision & Project Monitoring) .

Cu toate că există premisele unei corecții în piața de real estate, noi percepem această corecție ca fiind una pozitivă, în sensul în care va exista o limitare asupra oportunismului în sensul negativ astfel, lăsând loc celor profesioniști cu viziune și cu un business-plan de lungă durată. România, din toate perspectivele, rămâne o piață foarte atractivă pentru investitori și investițiile sănătoase.

Ce ne puteți spune despre Construction Management?
Construction Managementul sau, altfel spus, abordarea livrării proiectului pe pachete de antreprize specializate, este o metodă tot mai des întâlnită în piață. Este foarte important de înțeles de către toate părțile implicate în proiect și îndeosebi de către Clienți, oportunitățile și riscurile asociate care decurg din această abordare.

O asemenea abordare aduce beneficii financiare clientului vizând implementarea proiectului, dar poate atrage și riscuri în absența unei coordonări adecvate a pachetelor de antrepriză. Este foarte important ca această strategie să fie foarte bine definită și metodic implementată încă de la începutul proiectului.

În acest sens, este necesar ca în scenariul de implementare a proiectului pe pachete de antrepriză să existe o echipă de specialiști care să poată coordona și manageria pachetele de lucrări, pentru ca livrarea proiectului să se poată face într-un cadru dominat de predictibilitate și organizat, astfel eliminând posibile sincope și neconcordanțe.

Brisk Group își aduce aportul în cadrul proiectelor în care este implicat, prin dimensionarea și pregătirea proiectului încă din faza de proiectare vizând această abordare. Limitarea numărului antreprizelor, cât și dimensiunile acestora, precum și implementarea mecanismelor contractuale și identificarea cât mai clară a atribuțiilor antreprenorilor, în concordanță
cu cerințele proiectului, conduce la identificarea răspunderii fiecărei părți implicate, necesară unui management profesionist și corect. Ne mândrim cu faptul că Brisk Group a livrat acest tip de abordare – Construction Management, iar în prezent în portofoliul nostru s-au înmulțit proiectele în acest setup.

De ce anume trebuie să țină cont dezvoltatorii imobiliari atunci când contractează serviciile de Project Management?

Proiectele de construcție sunt proiecte cu miză mare, în special pentru dezvoltatorii imobiliari. Pornind de la faptul că ele au nevoie de o supraveghere și coordonare permanentă, putem spune că trebuie să se țină cont, în primul rând, de faptul că discuțiile despre proiect trebuie purtate cu o echipă de profesioniști care au capacitatea și capabilitatea de a livra și de a aduce plus valoare proiectelor lor. Echipa va fi responsabilă de proiect, începând de la schiță și până la materializarea lui în realitate, înțelegând și răspunzând necesităților și particularităților proiectului.

Noi ne adresăm întotdeauna clienților noștri pornind de la ideea că proiectul care urmează a fi dezvoltat este ca și cum ar fi al nostru, demonstrând astfel un spirit de parteneriat și o implicare totală a noastră în proiect. Entuziasmul, dorința de colaborare, existența viziunii, experiența similară cât și pro-activitatea din partea echipei de proiect ar trebui să fie considerați cei mai importanți factori în luarea deciziei atunci când dezvoltatorii imobiliari contractează aceste servicii. O gândire și o abordare inovativă, sprijinită și de tool-urile de management aferente este foarte importantă, de asemenea.

Ce ne puteți spune despre serviciul de Development Monitoring pe care îl prestați, el practic supervizează activitățile tuturor părților implicate în proiect, inclusiv a dezvoltatorului?
Prin serviciul de Development Monitoring sau monitorizarea dezvoltării proiectelor, Brisk Group oferă o viziune obiectivă în cazul proiectelor de construcții care apelează la instituțiile bancare pentru finanțare.

Departamentul creat vizând serviciile de Development Monitoring în cadrul companiei noastre este format din profesioniști cu o amplă experiență în sectorul în care operăm, care nu se limitează doar în a identifica neconcordanțe și a critica proiectele în care Brisk Group este implicat în calitate de Monitor de Proiect. Am căutat și am reușit întotdeauna să aducem plus valoare proiectelor,
cât și părților implicate, prin indicarea oportunităților, printr-o abordare dinamică și proactivă și prin precizie și transparență în comunicare.
Suntem un partener de încredere și acționăm întotdeauna în interesul proiectelor.

Care este strategia cu care abordați clienții?
Strategia este una simplă și cât se poate de sinceră. Ea se definește prin enumerarea unor valori pe care ne bazăm atunci când ne exercităm atribuțiile: Profesionalism, Seriozitate, Predictibilitate, Dinamism, Entuziasm, Dedicație, Valoare-adăugată, Inovație.

Aceste valori au pus bazele principiilor noastre și ne-au condus până în prezent, rezultatul fiind unul reușit, materializat printr-un portofoliu divers și robust de proiecte, oportunități de implicare în unele dintre cele mai importante proiecte din România, dar și pe plan internațional.

Care sunt planurile Brisk Group pentru anul acesta? Cum vedeți evoluția business-ului în 2020 și care credeți că vor fi cele mai mari provocări?
Brisk Group este o companie în continuă expansiune, în acest moment în portofoliul nostru se numără 28 de proiecte finalizate și un număr de 38 de proiecte în desfășurare. Geografic suntem prezenți prin intermediul serviciilor noastre în România, Marea Britanie, Franța, Moldova și Orientul Mijlociu. Am crescut organic și sustenabil, formând un colectiv de profesioniști dedicați proiectelor și clienților noștri. Avem drept target consolidarea poziției noastre în piața de servicii de Project și Cost Management în domeniul construcțiilor, dar și a serviciilor de Development Monitoring, prin profesionalism,
inovație și dedicația de care am dat dovadă de la înființarea noastră. Echipa noastră este o echipă fantastică de profesioniști
dedicați proiectelor și clienților noștri.

Dorim să rămânem și să perseverăm în a fi One Step Ahead!