in

Tranzacție în criză: un grup de danezi preia peste 2.400 hectare de teren din România

Danezii de la FirstFarms au semnat un acord condiționat pentru a prelua terenurile din România ale companiei daneze AIC, deținute prin intermediul firmei AISM, tranzacție care va fi parafată prin cedarea către vânzători a unui pachet de acțiuni în FirstFarms.

Acordul semnat acum se referă însă doar la preluarea firmei din România. Compania agricolă AIC, tot din Danemarca, deține în România, printr-o subsdiară din Satu Mare, denumită AISM, 2.430 hectare de teren agricol, un siloz cu o capacitate de 6.000 de tone, o fabrică, un depozit de furaje și facilități pentru birouri.

FirstFarms este o o companie daneză care investește în agricultură și teren în Europa de Est. Compania este activă în Slovacia, Ungaria, Republica Cehă și România. Potrivit acordului între cele două părți, proprietarii AIC vor primi aproape 1,2 milioane de acțiuni nou emise la FirstFarms. În acest sens, danezii vor opera o majorare de capital. Proprietarii AIC ar urma să dețină, după finalizarea tranzacției, o partcipație de 16,5% la FirstFarms. Încheierea tranzacție este așteptată cel târziu în trimestrul al doilea. “Este, în primul rând, o investiție în teren și capacitate de stocare. Prețurile la terenuri în Europa de Est sunt în creștere, iar prin această achiziție investim în teren și depozite de foarte bună calitate, cu o serie de potențiale utilizări. Achiziția oferă oportunități de optimizare a operațiunilor și de utilizare mai bună a capacităților noastre în România. În plus, prin intrarea vânzătorului în cercul acționarilor, câștigăm acces la cunoștințe  importante și experiență, pe care le vom folosi pentru a crea valoare la nivelul întregii companii”, afirmă Anders H. Nørgaard, CEO FirstFarms.

FirstFarm este listată pe NASDAQ Copenhaga din 2006. Potrivit raportului trimestrial, FirstFarms a avut, în primele 9 luni din 2019, investiții în terenuri, clădiri și echipamente de 23,87 milioane de coaroane daneze (3,2 milioane de euro) pe piața românească.

Potrivit raportului financiar aferent anului 2018, compania exploata, la acel moment, 8.200 de hectare de teren în vestul României (4.400 de hectare) și în estul țării (3.800 de hectare), dintre care circa 5.600 hectare erau proprietatea companiei, iar 2.700 hectare, teren închiriat.