in

ONE United Properties: Această criză instalată va fi pe termen scurt. Revenirea pieţei imobiliare va fi în formă de V

Chiar dacă astăzi domeniul imobiliar trece printr-o situaţie delicată, în ultimii ani piața a cunoscut un nivel crescut de profesionalism, iar dezvoltatorii au început să fie tot mai atenți la calitatea lucrărilor, la sustenabilitatea acestora, la impactul lor asupra comunităților și asupra mediului înconjurător.

Vis a vis de situaţia actuală cu care ne confruntăm, generată de criza Coronavirus, cel mai mare dezvoltator imobiliar pe piaţa rezidenţială de lux este optimist şi susţine că lucrurile vor intra pe un făgaş normal într-un timp relativ scurt. „Rezidențialul a fost și rămâne cea mai lichidă zonă de investiții, fie că este vorba despre viitoarea locuință sau depre plasarea în siguranță a economiilor. Cumpărătorii trebuie să se asigure că dezvoltatorul este lichid, că are resursele necesare să ducă la bun sfârșit proiectele pe care le dezvoltă şi că livrează la timp”, ne-a declarat Beatrice Dumitraşcu, VP residential sales ONE United Properties.

Doamna Dumitraşcu menţionează faptul că activitatea cotinuă să se desfășoare normal, în condiții adaptate noilor cerințe de lucru impuse de cadrul legislativ,  pe cele şase şantiere ale ONE United Properties. „Toate șantierele noastre funcționează în baza unor rigori specifice și cu resurse umane adaptate, care să respecte toate reglementările de prevenție și igienă în vigoare. Există reguli stricte de acces, am aplicat măsuri de distanțare socială, există măsuri de iginizare aplicate frecvent, supervizăm constant starea muncitorilor noștri și chiar le monitorizăm temperatura de patru ori pe zi. Am comunicat încă de la început cu toți angajații și continuăm să o facem, există un proces continuu de informare și monitorizare, subliniază Beatrice Dumitraşcu.

În ceea ce priveşte situaţia forţei de muncă, doamna Dumitraşcu subliniază faptul că forța de muncă disponibilă va crește având în vedere că alte șantiere nu vor mai porni sau se vor opri. Mai mult,  întoarcerea multor români acasă va contribui și ea la creșterea disponibilului de forță de muncă. O veste bună în contextual actual este faptul că preţurile materialelor de construcții au scăzut deja în această perioadă, după cum a mai declarat Beatrice Dumitraşcu pentru investinginproperty.ro.

Cu privire la evoluţia piaţei imobiliare, Beatrice estimează că această criză instalată deja va fi pe termen scurt, iar revenirea va fi în formă de V. „Având în vedere că dobanzile sunt zero sau chiar negative, iar statele și băncile centrale au început să pompeze masiv bani în economie, estimăm căîn următorii 1-2 ani valoarea banilor va scădea, în vreme ce valoarea activelor imobiliare va crește, fiind singura soluție de protecție în fața scăderii valorii banilor. Totodată, ea produce și o dobândă (chiria este de fapt un fel de dobândă) de 5%-6% în cazul apartamentelor și 6.5%-7.5% în cazul clădirilor de birouri”, subliniază Beatrice Dumitraşcu.

Dezvoltatorul ONE declară pentru InvestingInProperty.ro că  anul acesta vor fi demarate lucrările de construire pentru următoarele două proiecte : Neo Floreasca Lake și One Peninsula. “Pregătim şi alte proiecte, fiind în prezent la nivel de documentaţii sau în autorizare”.

Trei din cele şase proiecte pe care dezvoltatorul ONE le are în construcţie, urmează să fie finalizate în acest an  astfel:

  • ONE Herăstrău Towers, va cuprinde 148 unități locative, 5.250 mp comercial și birouri. Proiectul va fi livrat în Q4 2020
  • NEO Mamaia – 47 unități locative, cu livrare în Q3 2020
  • ONE Floreasca City – 247 unități locative, 24.000 GLA mp birouri și aproximativ 1.900 mp comercial, cu livrare în Q4 2020

“Cumulat, pentru toate cele trei proiecte mai avem 20% unități locative disponibile pentru vânzare”, ne mai spune Beatrice.

One United Properties a donat 100.000 euro pentru achiziţionarea a 22 de ventilatoare și a 1.500 de teste pentru diagnosticare rapidă. „Credem și sperăm, deasemenea, că mesajul nostru a inspirat și a determinat și alți oameni din mediul de business să doneze și să sprijine sistemul medical românesc atât de încercat în această perioadă”, susţine Beatrice.