Switch to the dark mode that's kinder on your eyes at night time.

Switch to the light mode that's kinder on your eyes at day time.

in

Băncile nu sunt în pericol să cedeze în fața crizei generate de Covid-19

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR a vorbit la Antena 3 despre ce s-ar putea întâmpla în România, pe plan economic, din cauza crizei generate de pandemia de Covid-19 si a transmis faptul ca bancile nu sunt in pericol sa cedeze in fata crizei cu care ne confruntam.

„BNR colaborează cu Guvernul, dar BNR nu poate spune ce să facă Guvernul. Poate să spună ce trebuie să facă întregul sistem bancar. Știam că SUA alocă o mie de miliarde de doalari. Prima cifră care se anunță e o cifră de deschidere. Nu va rămâne așa. Dacă ne gândim la criza din 2008-2010, SUA a pornit de la 700 de miliarde. Rămâne de văzut dacă această criză va fi mai gravă”, a spus consilierul guvernatorul BNR la Antena 3.

Băncile nu sunt în pericol să cadă

„Avem 36 de bănci. Arată că sunt solide, nicio bancă nu e în pericol să cadă. Lichiditatea e la un nivel acceptabil. BNR e pregătită să intervină. Ne gândim că avem o realitate care ne ajută foarte puțin.

Băncile adună bani de la populație și dau credite. Nivelul de credite a crescut semnificativ. Acum se pune problema că cei care au aceste creșteri se uită dacă nu cumva vor fi trimiși în șomaj. Aceste lucruri sunt analizate. Aici nu merg decizii după ureche, trebuie analize foarte clare. Avem câteva bănci de importanță strategică. Ce se întâmplă într-o bancă de importanță strategică se reflectă și la alte bănci”, adăugat acesta.

Ajutor pentru români

„Se pot face analize să vedem cât pot rezista băncile dacă păsuiesc românii. Nu pot să fac o estimare. Se și schimbă lucrurile de la o zi la alta. În SUA, în Marea Britanie s-a testat așa ceva. În România nu s-a întâmplat așa ceva. Băncile nu au fost susținute din banii populației, dar băncile sunt interesate acum să păsuiască românii. Acum există posibilitatea să fie susținută populația care are credite, dar nu în condițiile în care băncile sunt în pericol să cadă. Unele bănci au și anunțat, procesul a început. BNR face analize și, în funcție de aceste analize, fiecare bancă decide ce va face”, a conchis Adrian Vasilescu.

Back to Top

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website. %privacy_policy%

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.