in

NEPI: Crestere de 9,2% a veniturilor din Romania si noi planuri de investitii

Dezvoltatorul NEPI Rockcastle a obtinut, anul trecut, venituri nete de 160,3 milioane de euro din chirii, in Romania, in crestere cu 9,2% fata de nivelul de 146,8 milioane de euro realizat in 2018.
In aceeasi perioada, compania a realizat in tara noastra un profit brut de 251,3 milioane de euro (+32,7%), la finele lunii decembrie 2019 avand un portofoliu local evaluat la 2,13 miliarde euro.
De asemenea, venitul operational net realizat in Romania anul trecut a crescut cu 6,2%, in timp ce castigurile chiriasilor grupului s-au majorat cu 6,8%, potrivit raportului anual al grupului de origine sud-africana.
In luna februarie 2020, dezvoltatorul a primit avizul Consiliului Concurentei pentru vanzarea portofoliului de birouri din Romania catre grupul israelian AFI, tranzactia urmand a fi incheiata pana la finele lunii martie 2020, potrivit estimarilor.
“Fondurile obtinute din aceasta tranzactie vor fi folosite pentru finantarea noilor achizitii si a proiectelor in dezvoltare, care estimam ca au un potential de crestere superior sectorului de birouri. Noile investitii planificate vor creste constant calitatea si valoarea portofoliului. Evaluam in permanenta portofoliul si luam in considerare vanzarea activelor care nu se inscriu in activitatea de baza a grupului”, se arata in raportul anual al NEPI Rockcastle.
In continuare, compania isi va concentra activitatea pe zona de retail, in contextul in care se estimeaza o crestere substantiala a consumului in Europa Centrala si de Est.
“Consumul a crescut semnificativ in ECE in ultimii 15 ani si sunt asteptate evolutii spectaculoase in urmatorii zece ani: de la 45%-55% in Cehia si Slovacia, la 64%-71% in Polonia, Romania si Ungaria, si +89% in Serbia. Aceasta crestere semnificativa va genera investitii in sectorul imobiliar public si privat, rezultand in castiguri importante pentru centrele comerciale dominante. PIB real va urma, de asemenea, un trend favorabil pana in 2024, cu o evolutie medie de +3% in estul Europei, comparativ cu +1,6% media europeana estimata. In plus, veniturile populatiei sunt estimate sa creasca cu o rata anuala de +2,5% in perioada 2020-2024 in Bulgaria, Ungaria, Polonia, Romania si Serbia”, mai arata analistii NEPI Rockcastle.