in

Ce a adus OUG 114 in legalitate?

 

Unul dintre principalele efecte pozitive pe piata constructiilor a OUG 114/2018 a fost aducerea in legalitate a angajatilor care lucrau “la negru” sau “la gri”.
Masurile au contribuit la cresterea cu 30% a incasarilor la buget si la responsabilizarea decidentilor si salariatilor de pe piata de constructii, a spus Adriana Iftime, directorul general al Federatiei Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC) in cadrul conferintei “Piata muncii, intre criza si reinventare”, organizata de Profit.ro.
Reprezentanta FPSC a mai precizat ca, in prezent, in sectorul constructiilor din Romania sunt angajati circa 10.000 de muncitori din Asia si considera ca statul ar trebui sa stabileasca niste obligatii pentru acesti muncitori, care, odata adusi in Romania, pot pleca sa lucreze pe bani mai multi la un alt angajator care nu si-a asumat costul emigrarii.
Adriana Iftime a mai adaugat ca invatamantul dual nu functioneaza in sectorul constructiilor. “A fost incercat, testat si nu functioneaza, pentru ca absolventul pleaca in alta parte nu pentru 50 de euro in plus, ca in turism, ci pentru 50 de lei. O firma din federatia noastra a strans 25 de tineri carora le-a asigurat burse, material didactic si loc de practica pe santier, cu toate obligatiile legate de sanatate si securitate in munca. Din 25 de tineri au absolvit 12, iar in firma au ramas doi. Imediat ce au terminat cursurile, restul au plecat din tara”, a aratat Adriana Iftime.
Razvan Pirjol, secretar de stat: “Cand eram angajat ma simteam neinteles, exploatat si subplatit. Cand am devenit angajator, m-am simtit neinteles, exploatat si eventual furat”
Tot in cadrul conferintei organizate de Profit.ro, Razvan Pirjol, secretar de stat in Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, responsabil in administratie pentru turism a declarat ca in Romania exista o ruptura intre angajator si angajat.
“Constat o ruptura intre angajat si angajator. Am senzatia ca asteptarile angajatorilor raman relativ constante: productivitate, eficienta, profit etc. In schimb, ceea ce cred ca s-a schimbat radical sunt asteptarile angajatilor. Cand eram angajat ma simteam neinteles, exploatat si subplatit. Cand am devenit angajator, m-am simtit neinteles, exploatat si eventual furat”, a spus oficialul.
Razvan Pirjol a adaugat ca, in prezent, programul de lucru si timpul liber conteaza foarte mult pentru noua generatie de angajati.
“Constat in toate sectoarele de afaceri ca generatiile care ne sunt angajate au cu totul alte preocupari. Pentru ei conteaza timpul liber, orarul de lucru… In timp va trebui sa intelegem cum aceasta transformare poate fi integrata in eficienta societatii noastre. Tineretul de azi are cu totul alte valori si cred ca ele sunt absolut justificate”, a adaugat secretarul de stat.