in

O mare fabrica devine cartier rezidențial

Sute de apartamente vor fi construite pe locul primei fabrici Pepsi din România, valoarea investiției ridicându-se la peste 50 milioane de euro. Beneficiarul proiectului este Grupul ISG, controlat de mai mulți investitori români și israelieni cu afaceri în imobiliare, agricultură și IT, dintre care iese în evidență Cristian Haja (43 de ani), unul dintre veteranii internetului din România. Terenul alocat acestui proiect are suprafata de 16.000 mp si este situat chiar lânfă sediul Primăriei Sectorului 5.
În 2009, PepsiCo a oprit producția de la Flora și s-a mutat la Dragomirești, în ce era considerat la aceea vreme a fi cea mai mare fabrică Pepsi din Europa. O primă bucată din vechea platformă industrială, în suprafață de 5.300 de metri pătrați, a fost vândută către investitorul cu capital spaniol Volumetric care intenționa să dezvolte un complex rezidențial. Pentru că ISG a dezvoltat pe un teren vecin, cumpărat de la Transcom, patru blocuri cu apartamente, sub numele ISG Residence II, investitorii au decis să cumpere și terenul Volumetric, care era în proces de retragere de pe piața locală. Astfel, anul trecut, ISG a finalizat construcția a 235 de apartamente în alte patru imobile pe terenul cumpărat de la Volumetric, sub numele ISG Residence III.
Motivați de vânzarea integrală a acestor două cartiere învecinate, investitorii ISG au început construcția unui nou cartier pe terenul de 16.127 de metri pătrați, rămas din fosta fabrică Pepsi. Proiectul a fost demarat în anul 2015, iar în prezent este în construcție prima etapă a proiectului ce va cuprinde 180 apartamente.
Complexul ISG Residence va număra circa 1.200 de apartamente după finalizare, fiind unul dintre cele mai mari cartiere rezidențiale din interiorul Bucureștiului.
Dezvoltarea se realizează chiar lângă sediul Primăriei Sector 5, mutată în halele renovate ale fostei Tipografii Filart în toamna lui 2017. Tot aici este și Autogara Filart și, ca punct de atracție, parcul Carol. Peste drum de primărie, un grup de investitori israelieni, coordonat de Ramon Tsur, a inițiat un proiect urbanistic de transformare a fostei fabrică de chibrituri Chibro într-un ansamblu multifuncțional cu locuințe, magazine și birouri. Proprietatea dispune de un teren de 3,4 hectare dobândit în 2008. Reprezentanții domnului Ramon Tsur ne-au declarat că terenul nu va fi vândut și că imediat după obținerea autorizației beneficiarii vor demara proiectul.