in

Cel mai mare grup hotelier din Israel intră în România

Grupul hotelier Fattal intră în România cumpărând hotelul Golden Tulip din centrul Bucureștiului, Calea Victoriei, cu peste 9 milioane de euro.
Hotelul, construit în 2005 și clasificat la 4 stele, are 81 de camere și a fost cumpărată în 2007 de fondul de investiții imobiliare Atlas Estates, cu acționari israelieni.
Trei ani mai târziu, un pachet de acțiuni care asigură controlul a fost preluat de Fragiolig, subsidiară a companiei imobiliare Izaki Group, membru fondator al Atlas Estates. Atlas mai deținea fosta fabrică de ulei Solaris din București, în zona Piața Obor, pe care a gândit un proiect rezidențial cu 1.200 de apartamente.
Grupul Fattal este mai mare organizație de ospitalitate din Israel, cu 38 de hoteluri în această țară și peste 225 de hoteluri la nivel global în portofoliu, cu mai mult de 12.000 de angajați și 43.000 de camere în gestiune.
Este controlat de David Fattal (62 de ani), care și-a început cariera ca ospătar. A fost numit în 1984, la vârsta de 27 de ani, director general adjunct al prestigiosului hotel Dan Accadia din Herzliya, a devenit, în 1988, directorul general al Palatului Regelui Solomon din Eilat, iar 10 ani mai târziu, în 1998, și-a fondat afacerea de administrare hotelieră Fattal Hotels, preluând de asemenea prestigiosul hotel Meridien din Eilat.  La acest moment, familia Fattal este creditată de Forbes cu o avere de 1,4 miliarde dolari.

În 2007, Fattal și-a extins activitatea în Europa și a deschis primul hotel în afara țării, la Berlin, Germania. De atunci, lanțul hotelier s-a extins în alte părți ale Germaniei și în alte țări europene precum Elveția, Austria, Belgia și Ungaria. În 2009, compania a finalizat una dintre cele mai mari oferte din industrie și a achiziționat hotelurile Azorim, devenind cel mai mare lanț hotelier din Israel. Astăzi, are în gestiune inclusiv hoteluri sub brandul Leonardo (24 de hoteluri), Herods (6 hoteluri), U Hotels (3 hoteluri), Rothschild (1 hotel), NYX (2 hoteluri).

La nivel global are în gestiune 225 de hoteluri cumulând 43.000 de camere, inclusiv unități în construcție, în leasing sau în administrare pentru alți proprietari. În total are 49 de hoteluri în Israel și 176 în Europa. În București operează și hotelul Golden Tulip Times, din zona Pieței Muncii, pentru care, cum a anunțat Profit.ro, discretul om de afaceri Virgil Călina, proprietarul hotelului Ramada Nord și al uneia dintre marile companii românești de distribuție de băuturi alcoolice, negociază afilierea la lanțul internațional Holiday Inn, brand al grupului InterContinental.