in

GUEST WRITER | Brisk Group | Ce presupune un proiect sustenabil în industria construcțiilor?

Sustenabilitatea devine un subiect din ce în ce mai important pentru industria construcțiilor. Aceasta prezinta o abordare multidimensionala care implică aspecte sociale, economice și de mediu. Construcția sustenabilă se referă, în general, la aplicarea principiilor dezvoltării durabile în industria construcțiilor.

Cea mai importantă provocare in realizarea unui proiect sustenabil care inregistreaza succes financiar este reprezentata de legatura direct proportionala dintre comunicare și coordonare într-o echipă multidisciplinară de management al proiectului.

Scopul construcției durabile este acela de a crea un mediu sustenabil bazat pe eficiența resurselor și pe designul ecologic, cu accent pe cele 7 principii de bază în ciclul de viață al clădirii: reducerea consumului de resurse, reutilizarea resurselor, utilizarea resurselor reciclabile, protejarea naturii, aplicarea costurilor ciclului de viață și concentrarea asupra calității proiectului. (Kibert (2005), citand “Conseil International du Batiment (CIB)”, Sustainable Construction: Green Building Delivery & Design)

Proiectele sustenabile sunt în mod inerent diferite de constructiile convenționale. Acestea necesită utilizarea materialelor speciale și a unor tehnici de construcție specifice pentru a atinge standardele dezvoltarii durabile. Ele impun, de asemenea, o documentație extensivă și raportare, in cele mai multe dintre cazuri, intrucat certificarea ‘green’ este principalul obiectiv al constructiei.

Caracteristicile unice ale construcțiilor verzi necesită ajustări ale practicilor tradiționale de management pentru a minimiza riscurile și pentru a îmbunătăți șansele de livrare  in conditii optime de timp si de calitate. Cele mai multe dintre aceste ajustări reflectă o nevoie crescută de coordonare interdisciplinară în ceea ce privește selecția siturilor, tehnicile de construcție si tehnologiile aplicate, si nu in ultimul rand materialele folosite, conturandu-se astfel abordarea sustenabilă inca de la începutul ciclului de viață al proiectului si pana la receptia lucrarilor. Principala țintă a constructiilor sustenabile consta in obținerea unui certificat verde pe baza unor anumite criterii de evaluare (ecologie, economie, aspecte socio-culturale și funcționale, tehnice, tehnologii) ce au ca scop minimizarea impactului asupra mediului înconjurător si maximizarea calitatii vietii prin consum redus de apa, eficienta energetica ridicata etc.

În construcțiile prezentului și ale viitorului, interesul pentru o dezvoltare durabilă este foarte importantă.
Contribuim la realizarea de proiecte sustenabile, preocupati fiind atât de calitatea materialelor folosite, cât și de întreg comportamentul din jurul ecosistemului ridicat.

Ce poate face Brisk Group pentru tine:

  • Luăm în calcul impactul proiectului tău asupra mediului
  • Lucrăm împreună cu tine pentru certificarea proiectului tău LEED, BREEAM sau GREEN HOMES
  • Dezvoltăm proiecte sustenabile, care urmăresc reducerea amprentei de carbon
  • Punem la punct un ecosistem întreg construit pentru a încuraja un comportament sustenabil – de la materialele folosite până la modul de folosire a spațiului ridicat
  • Construim green buildings, preocupați de starea de bine a celor care le vor folosi și de relația pe care o vor dezvolta cu spațiul în care locuiesc sau își desfășoară activitatea
  • Ne aliniem noilor reglementări, tendințe și norme legate de standardele pe care trebuie să le respecte proprietățile construite, în special în ceea ce privește clădirile de birouri.